Bemutatkozás

Bemutatkozik az óvodánk

Nagykökényes, Heves megye legnyugatibb települése, a Bér patak jobb partján, enyhén lankás területen fekszik. Hatvantól 12 kilométerre észak-nyugatra helyezkedik el, közel Pest és Nógrád megyék határához.

A Nagykökényesi Kökényvirág Óvoda a település központjában helyezkedik el gyönyörű környezetben. Közvetlen szomszédságában egy dombtetőn álló templom található, ami sajátos hangulatot kölcsönöz az intézmény épületének.

Az óvoda 2018. augusztus 31-től szakmailag önálló, fenntartója a Nagykökényesi Községi Önkormányzat. A településen a Nagykökényesi Kökényvirág Óvoda az egyetlen nevelési-oktatási intézmény, miután a gyermek létszám csökkenésével az általános iskola már több mint 10 éve megszűnt. Így az óvoda működését, fejlődését a fenntartó és a lakosság egyaránt a szívén viseli.

Az óvoda épülete 1892-ben épült, mely egészen 1959-ig iskolaként működött. 1960-tól kezdetben idény napközi, majd Napközi Otthonos Óvoda lett. 1965-ig részben osztott csoporttal működött, majd a gyermeklétszám fokozatos csökkenése miatt mára egy vegyes életkorú csoporttal működik az intézmény.
Az épületet teljesen újjáépítették az évek alatt. A sikeres pályázatoknak köszönhetően a közel múltban is több fejlesztésen esett át, 2013-ban a vizesblokk felújításra került, 2015-ben új tetőszerkezetet kapott, megtörtént a nyílászárók cseréje, a helyiségek új burkolatot kaptak és a fűtés korszerűsítésére is sor került.  2019-ben az épület akadálymentesítésére került sor és mozgáskorlátozott mosdóhelyiség is kialakításra került. A csoportszoba új, esztétikus bútorokat kapott. Így az óvoda helyiségeinek technikai és műszaki állapota a mai kor igényeinek és követelményeinek megfelel.

Az épülethez egy csendes, nyugodt környezetű, sokoldalú mozgásfejlesztésre alkalmas, esztétikus játékokkal felszerelt udvar tartozik. A felújított, nagy fedett terasz rossz idő esetén lehetővé teszi a levegőztetést, a gyermekek mozgásigényének kielégítését. A játszóudvar felszerelése korszerű, az EU szabványnak megfelelő mászókákkal, fedett homokozókkal, csúszdával és különféle mozgásfejlesztést segítő játékokkal gazdagodott az elmúlt években a Nagykökényesi Óvodáért Alapítványnak és egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Nemcsak a gyermekek, hanem az ideérkező családok, vendégek számára is felüdülést okoz az udvar látványa, hisz gyönyörű cserjés és fás felületekkel rendelkezik.

Nemrégiben az óvoda Madárbarát Óvoda és Boldog Óvoda címmel is gazdagodott.

Óvodánkban a környezetvédelem kiemelten fontos, ezért döntöttünk arról, hogy a használt étolaj gyűjtésével is neveljük a gyermekeket a környezet óvására. Ebben az évben elhelyezésre került egy okos eQka, melybe Nagykökényes lakossága által összegyűjtött használt étolajat is tárolni tudjuk. 

Kapcsolat

3012 Nagykökényes, Petőfi út 14.